Pohánka

Pohánka
Zdravo a chutne

 

Pohánka je jednoročná rastlina z čeľade stavikrvovitých a jej historickou pravlasťou je juhovýchodná Ázia. Má slabú koreňovú sústavu a darí sa jej najmä vo vzdušných pôdach s dostatkom živín.pohanka-hubyVedci zistili, že pôvodne sa vyskytla v Himalájach a odtiaľ sa rozšírila do Číny a Indie. Staré archeologic

V súčasnosti záujem o pohánku rastie a to nielen medzi vegetariánmi a makrobiotikmi. Najviac rozšírená je v Rusku, Indii, Číne, Japonsku a Poľsku. Pohánka dokáže veľmi úspešne nahradiť obilninu a to napriek tomu, že nie je obilninou. Aj v minulosti bola často označovaná za obilie chudobných.ké nálezy semien pohánky pochádzajú už z doby železnej.
Na naše územie pohánku doniesli Tatári v 13. storočí a od tatárskych kmeňov, ktoré boli považované za pohanské vzniklo aj jej pomenovanie.

Semená pohánky obsahujú draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok. Nájdeme v nich aj vitamíny B, cholín, rutín a tokoferol (vitamín E). Cenný je najmä obsah rutínu, ktorý liečivo pôsobí na cievy v celom organizme. Vracia im pružnosť a spolu s vitamínom E sa podieľa na liečení chorobných zmien na cievach. Priaznivo pôsobí aj na kŕčové žily na nohách. Účinok rutínu môžeme podporiť kozumáciou surovej zeleniny, ktorú treba jesť s pohánkou. Blahodárny vplyv pohánky je známy napríklad pri praskaní žiliek v oku, pri zvýšenej krvácavosti, žalúdočných vredoch, črevných nádoroch. Vďaka vitamínom B1 a B2 priaznivo pôsobí aj na podráždenosť, nechutenstvo a bolesti hlavy. Cholín sa zase podieľa na obnove pečeňových buniek a napomáha odbúravaniu nahromadeného tuku v pečeni. V pohánke je obsiahnutá aj kyselina linoleová, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu.

Pohánka je bezlepková plodina, ktorá je vhodná pre celiatikov, diabetikov a tiež pri bezmliečnej diéte, napríklad aj na prípravu tzv. pohánkového mlieka, ktoré slúži ako náhrada kravského mlieka pri alergii na bielkoviny kravského a laktózovej intolerancii. Pohánku si však môžete vychutnať aj vo forme chutného pohánkového jogurtu a tvarohový koláč si môžete pripraviť s vynikajúcim pohánkovým tvarohom. Bližšie informácie o pohánkovom tvarohu a jogurte nájdete na www.bezmlieka.sk.

Obrázok: www.freedigitalphotos.net

Článok pripravila Darina Matichová. www.bezmlieka.sk