Otestovala som, či je možné vyčistiť zažratú mastnú špinu v rúre bez použitia agresívnych chemikálií.
Potrebujeme:
- Asi 1 polievková lyžica bežného saponátu na umývanie riadu
- 2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej
- 2 polievkové lyžice jedlej sódy bikarbóny
- Drsná hubka na umývanie riadu
- Voda
- Plech na pečenie
Postup je jednoduchý, ale zapotíte sa:
- Plech na pečenie naplníme až po okraj vodou, najlepšie vriacou. Pridáme lyžicu bežného saponátu, ktorý používate na umývanie riadu.
- Plech dáme do rúry, ktorú zapneme na 50 °C a necháme “piecť” asi 50 minúť. Saponátová voda sa pomaličky v rúre odparuje. Táto zmeska urobí najťažšiu prácu za nás. Mastná špina zo stien rúry mierne povolí.
- Po 50tich minútach rúru vypneme. Počkáme, kým trošku ochladne, aspoň do tej miery, aby sme do nej vedeli strčiť ruku bez ujmy na zdraví 😀
- Zmiešame si 2 lyžice kyseliny citrónovej a 2 lyžice sódy s troškou vody. Vznikne peniaca zmes, ktorou vydrhneme rúru. Nečakajte, že to pôjde jedným šmahom ako v reklame, trošku sa zapotíte.
- Výsledok testu vidíte na fotkách. Rúra je čistá, nedoškriabaná a dokonca aj voňavá. Piekla som v nej kura a ani po pečení v nej neostali pachy. Ľutujem, že som rúru neodfotila pred čistením, ale verte, že tri roky len občasného umývania sa na nej poriadne odrazili…
Výhodou tohto čistenia je istota, že jedlo, ktoré v rúre následne pripravíte, nebude obsahovať zvyšky chemikálií. Takisto nezaťažujete prírodu a nemenej podstatné je, že čistenie sódou a kyselinou citrónovou je lacné a dostupné.
Za tím Zdravé zdravie otestovala: Anežka Palajová