Lenka Mančíková – Zdravé pečenie
Veľmi rada pečiem, najmä sladké a v poslednom čase som prepadla kváskovému pečeniu. t.j. pečeniu bez droždia. Milujem robiť s kysnutým cestom, pečiem najmä chlieb a kváskové kysnuté koláče.
Kurzy zdravého pečenia
Kurzy robím rôzne, momentálne dva druhy chleba – ražný a bezlepkový a kváskové sladké pečenie. Kurzy sa konajú najmä v Rusovciach, v pastoračnom centre, Gerulatská 63. Termíny kurzov nájdete na fb Zdravé pečenie alebo na www.kolacebezprace.sk.
Atmosféra na kurze je vždy veľmi priateľská a príjemná. Po kurze sa cítim, ako keby som strávila večer s priateľmi. Rozprávame o tom, čo nás všetkých zaujíma, ochutnávame napečený chlieb, pracujeme s cestom. Je to ako keby taký “babinec”. Aj keď musím podotknúť, že už som mala na kurzoch aj zopár mužov. Po kurzoch sa teším spätnej väzbe, ktorú dostávam od účastníkov. Tie správy či maily, keď sa im podarí ich prvý chlebík a v pečení pokračujú, sú na nezaplatenie!
Keď hovoríme o kvásku, väčšinou ním ľudia myslia – droždie, múka, voda či mlieko. Avšak, kvások je iný. Fascinujúci. Taký, ktorý vznikne iba pôsobením vody a kvalitnej celozrnnej múky a jediné, čo potrebuje, je čas…
Kvások je zdravý v tom, že tam nie je pridané nič, čo by bolo umelé. Pri tomto kvasení vzniká iný druh kvasenia ako pri droždí, ide o tzv. mliečne kvasenie. Tieto kvasinky pomôžu rozložiť v múke lepok a iné ťažko rozložiteľné zložky obilia. Lepok sa rozkladá na aminokyseliny. Pri kváskovom pečení je dôležitý čas. Keď nie je tento proces uponáhľaný, konzumácia takéhoto pečiva je prospešná prenaše zdravie a imunitu. Nakoľko je to však časovo náročnejšie a prácnejšie, vymyslelo sa droždie.
Tu vznikajú baktérie tzv. alkoholového kvasenia, ktoré náš organizmus zaťažuje. Prekysľuje ho. Určite to nie je nič prirodzené,čo spôsobí nafúknutie cesta v takom rýchlom čase.