Tento recept bol inšpirovaný receptom z knihy Kváskovanie:
Ingrediencie:
Kváskový štartér:
- 150 ml vody
- 150 g špaldovej hladkej múky
- 1 lyžica kvásku
Kváskové cesto:
- Pripravený kváskový štartér
- 350 g špaldovej hladkej múky
- 110 ml mlieka
- 5 lyžíc kokosového oleja alebo masla ghee
- 1 lyžica agáve (alebo iné vaše obľúbené sladidlo)
Plnka:
- Váš obľúbený lekvár (čím tuhší tým lepšie)
Postup:
Kváskový štartér si pripravíme ešte večer pred pečením, zmiešaním vody, špaldovej hladkej múky a lyžice kvásku. Prikryté fóliou necháme cez noc (najlepšie však 12 hodín) na teplom mieste rozkvasiť.
Druhý deň ráno si z kváskového štartéra, špaldovej hladkej múky, mlieka, kokosového oleja a agáve vypracujeme nelepivé cesto. Cesto necháme odležať prikryté fóliou asi 3 hodiny.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, a valčekom na cesto vyvaľkáme plát o hrúbke 5-7 mm. Vykrajovačkou na cesto prípadne väčším pohárom vykrajujeme kolieska. Kolieska premiestnime na pečiaci plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu kolieska dáme lekvár. Kolieska prekladáme na polovicu, konce pritlačíme a nožom urobíme asi 4 zárezy. Konce trochu roztiahneme tak, aby vznikli hrebene. Prikryté fóliou necháme na plechu prekvasiť asi hodinu.
Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C, kde pečieme asi 20 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 10 minút do zlatohneda. Po upečení ihneď potrieme maslom, aby hrebene ostali mäkké.