Odkedy som objavila tento jednoduchý recept na neobyčajne chutný vegánsky burger z fazule, robím ho na požiadanie mojej rodine aspoň raz do týždňa. Rada ním sem-tam ohúrim návštevy a ešte radšej sledujem ako chutí tým, ktorí nie sú na bezmäsité jedlá zvyknutí. Pripravte si v čase pôstu toto výdatné jedlo, určite vás zasýti.
Ingrediencie:
- 1 konzerva červenej fazule (chuťovo je vhodná aj biela, ale červená farebne viac pripomína mäsový hamburger)
- 2 veľké cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 3/4 hrnčeka špaldových alebo ovsených vločiek (špaldové sú chrumkavejšie)
- 1/2 hrnčeka špaldovej hladkej múky
- hrsť slnečnicových semiačok
- rastlinný olej
- soľ, mleté čierne korenie, majoránka, červená paprika
- hrnček kukurice (nachádza sa v pôvodnom recepte, ja som ju v recepte tentokrát nepoužila)
Postup:
Nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu orestujeme na oleji. Okoreníme a osolíme. Je vhodné už teraz použiť soľ a korenie, aby sa minerály z nich lepšie vstrebali do jedla.
Fazuľu z konzervy popučíme podobne ako napr. zemiaky. Pridáme orestovanú cibuľku, špaldové vločky, slnečnicové semiačka, špaldovú múku, majoránku a červenú papriku. Poriadne premiešame aby vznikla tuhá kašovitá hmota, ktorá sa dobre tvaruje. Pomúčenými rukami naberáme hmotu a tvarujeme burgre. Vypražíme z oboch strán na kvalitnom rastlinnom oleji.
Finálny burgrový vzhľad nechám na vás. Ja som použila kváskové celozrnné žemličky potreté horčicou a ako oblohu mladý čerstvý špenát.
Za milý súhlas so zverejnením receptu veľmi pekne ďakujem jeho autorke z veganstvo.org
Použité zdroje:
1. Gabriela Holcer. Skvelý fazuľový burger s hubami. 2016. https://veganstvo.org/2016/09/skvely-fazulovy-burger-s-hubami/