Morské riasy ako megadávka vitamínov

Morské riasy ako megadávka vitamínov
Zdravo a chutne

Pokračujeme v našom ozdravnom seriáli a po himalájskej soli predstavujeme riasy.

Morské riasy sú niečo ako morská zelenina. Obsahujú však o 10-20% viac minerálnych látok ako zelenina suchozemská. Majú viac bielkovín ako kravské mlieko, pričom obsahujú minimum kalórií a tuku. Zároveň majú výnimočnú schopnosť zbavovať telo toxických látok – takže telo detoxikujú.

Morské riasy dodávajú telu nielen vitamíny A, D, E, K, B, B12, C, vápnik, železo, draslík, jód a horčík, ale aj stopové prvky, ktoré nekonzumujeme v dostatočnom množstve a pritom sú pre naše zdravie nevyhnutné. Riasy sú zásadité, a tým pomáhajú prekyslenému organizmu.

Morské riasy nie sú našou prirodzenou stravou. V Japonsku, Číne sú hlavný zdroj potravy. Nám úplne postačí dať každý deň kúsok riasy pri varení do polievky, prívarku, obilovín, zeleniny či strukovín, alebo si ňou posypať hotové jedlo. Sú sušené pri nízkych teplotách, takže ide o 100% živú stravu.

 

Wakame Seaweed Salad Chuka Seaweed Sushi Chuka Seaweed Salad

 

 

 

 

 

 

 

Riasa Arame

Arame potrebuje pred varením krátke namočenie, čím sa zväčší jej objem dvojnásobne. Má sladkú chuť, pretože obsahuje veľké množstvo manitu – prirodzeného cukru. Pôsobí pre svoju vyváženosť minerálov proti vysokému krvnému tlaku a bola tradične používaná v ľudovej medicíne pri liečení chorôb ženských reprodukčných orgánov. Ako iné hnedé riasy je arame zvlášť bohatá na jód a vápnik.

Riasa Wakame

Má jemnú arómu, často sa používa do šalátov. Krátko opečená v rúre a rozdrvená na prášok sa používa na dochutenie jedál z ryže a na prípravu miso polievky. Keď sa riasa namočí na 30 minút, môže sa jesť aj surová, nakrájaná v šaláte. Obsahuje väčšie množstvo vitamínov B, C, železo a vápnik. Polievka z wakame má posilňujúci účinok na organizmus.

Riasa Kombu

Rastie nielen v Japonskom mori, ale aj pozdĺž atlantického pobrežia a na Ďalekom východe. Chráni organizmus pred pôsobením ťažkých kovov, má detoxikačné účinky na hrubé črevo, pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu, znižuje krvný tlak. Obsahuje veľa jódu a vápnika, vďaka čomu sa používa ako liek na štítnu žľazu. Vhodná do strukovinových jedál a polievok.

Riasa Dulse

Morská riasa zo severného Atlantiku má vysoký obsah železa a jódu, o čom svedčí aj jej tmavo fialová farba. Je bohatým zdrojom rastlinného proteínu, vlákniny, enzýmov, draslíka a horčíka, vitamínov A a B. Má nízky obsah sodíka. Ideálna ako farebný a chutný doplnok do sendvičov, šalátov, alebo polievok. Nie je potrebné ju variť! Pred konzumáciou len ľahko navlhčiť alebo na chvíľu namočiť, čím sa stane veľmi jemná a mäkká. Do šalátov ju stačí pridať bez namočenia, pretože sama vlhkosť nasaje.

Riasa Hajiki

Čierne valcovité šnúrky rias sa cenia ako podporný prostriedok na krásu a lesk vlasov. Majú trocha drsnejšiu chuť, ale sú jeden z najbohatších prírodných zdrojov vápnika. Hijiky výrazne zosladnú, keď sa varia s cibuľou. Dobre harmonizujú s olejom. Potrebujú dlhší čas na varenie ako ostatné riasy.

Riasa Nori

Tieto riasy sú najpopulárnejšie, dajú sa ľahko upraviť na rôzne spôsoby. Chuťovo sú jemné, s ľahkou rybacou arómou, podporujú trávenie, preto sa často kombinujú so smaženými jedlami. Pripravuje sa z nich sushi. Nori riasy sú bohaté na bielkoviny a vitamíny, znižujú hladinu cholesterolu a množstvo tukových usadenín v tele. Sú dostupné vo viacerých variantách – ako vločky, ako sushi plátky, alebo ako malé opražené plátky dochutené soľou a sójovou omáčkou, určené na priamu konzumáciu.

Riasa Kelp

Kelp obsahuje až 70 rôznych minerálov a stopových prvkov, enzýmov, vitamínov a proteínov. Obzvlášť je bohatý na vitamíny B, ktoré sú nevyhnutné pre metabolizmus tukov a bielkovín. Jód je prítomný vo forme, ktorá je pre organizmus ľahko využiteľná. Kelp je už tradične používaný v ľudovej medicíne v boji proti ochoreniam tráviaceho traktu napr.: žalúdočným vredom alebo žlčníkovým kameňom. Zohráva dôležitú úlohu v regulácii funkcií štítnej žľazy, a tak zvyšuje metabolizmus. Tým prispieva k znižovaniu nadbytočnej hmotnosti a taktiež napomáha predchádzať vzniku zápchy.

Použité zdroje:
1. www.planetafood.sk
2. www.baoba.sk

Obrázky:
1. Seaweed Salad In Plate By chokphoto
2. Wakame Seaweed Salad by franky242
3. Chuka Seaweed Sushi By rakratchada torsap
4. Chuka Seaweed Salad With Sesame And Peanut Sauce By Apolonia

Za článok ďakujeme: Deniske Markovej .