Tento recept som viackrát skúšala, prerábala, upravovala. To, čo som nakoniec stvorila je božská gaštanová tortička s minimum ingrediencií.
Pôvodný recept pochádza z knihy Sladkosti bez výčitiek od Tatiany Jelínek. Na knihu ma upozornila kamarátka, ktorá pečie bezlepkové dobroty. Recept som mierne upravila, úplne som odstránila cukor a rum, aby si na tortičke mohli pochutnať i deti.
Ingrediencie:
- 200 g horkej čokolády (min. 85% kakaa)
- 120 g kokosového oleja alebo masla
- 500 g gaštatového pyré (min 72% gaštanov)
- 6 vajec
- lyžička vínneho kameňa (môže ale i nemusí byť)
Postup:
Gaštanové pyré vyberieme z mrazáku a necháme úplne roztopiť.
Čokoládu spolu s kokosovým olejom alebo maslom necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Necháme trochu vychladnúť.
Celé vajíčka poriadne vyšľaháme, tak aby zdvojnásobili svoj objem. V tejto fáze môžeme zašľahať aj lyžičku vínneho kameňa. Budete mať istotu, že tortička pekne narastie.
Do vyšľahaných vajíčok pomaly prilievame roztopenú čokoládu a ďalej mixujeme pri nízkych otáčkach.
Nakoniec pridáme gaštanové pyré, ktoré, rozmrvené pomedzi prsty, opäť zašľaháme do zmesi. Nevadí, ak niektoré kúsky pyré ostanú vcelku, v tortičke urobia pekný vizuálny efekt.
Zmes vylejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm, vystlanej papierom na pečenie a s vymastenými okrajmi. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 45 – 60 minút.
Ozdobíme nastrúhaným pyré. Podávame ku kávičke.