Mangové smoothie nabudí počas jarnej únavy
Jarná príroda je bezpochyby inšpiratívna. Odrazu sme bdelejší, usmievavejší, akčnejší. Teda ak sa do toho nevotrie jarná únava. Môžeme si pomôcť vhodnou stravou, ktorá práve v tomto období má obsahovať čo najviac čerstvých surovín. Smoothie môže byť ideálne. Zmixovaním ovocia a zeleniny sa do tela rýchlo dostanú vitamíny, minerály, vláknina, pektíny a zdravé sacharidy. Nasledujúci recept pochádza z knihy 107 neodolateľných smoothie receptov a je skvelý na jar pre vysoký obsah antioxidantov. Ingrediencie: 1 mango 1 avokádo šťava z jedného pomaranča 1 čajová lyžička chia semienok voda podľa potreby Postup: Odšťavíme pomaranč. Chia semienka namočíme na 15 minút do vody. V smoothie mixéri vymiešame mango, avokádo, prilejeme pomarančovú šťavu a chia semienka. Ozdobíme chia semienkami a jahodou. Za svoje sfarbenie vďačí mango betakaroténu. Obsahuje tiež vitamín C a značný podiel draslíka, kyseliny listovej a vitamínu B6. Chia semienka obsahujú vlákninu, vitamín B6 a K, vápnik, draslík, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén a zinok.
Vegánsky fazuľový burger prekvapí aj mäsožrútov
Odkedy som objavila tento jednoduchý recept na neobyčajne chutný vegánsky burger z fazule, robím ho na požiadanie mojej rodine aspoň raz do týždňa. Rada ním sem-tam ohúrim návštevy a ešte radšej sledujem ako chutí tým, ktorí nie sú na bezmäsité jedlá zvyknutí. Pripravte si v čase pôstu toto výdatné jedlo, určite vás zasýti. Ingrediencie: 1 konzerva červenej fazule (chuťovo je vhodná aj biela, ale červená farebne viac pripomína mäsový hamburger) 2 veľké cibule 2-3 strúčiky cesnaku 3/4 hrnčeka špaldových alebo ovsených vločiek (špaldové sú chrumkavejšie) 1/2 hrnčeka špaldovej hladkej múky hrsť slnečnicových semiačok rastlinný olej soľ, mleté čierne korenie, majoránka, červená paprika hrnček kukurice (nachádza sa v pôvodnom recepte, ja som ju v recepte tentokrát nepoužila) Postup: Nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu orestujeme na oleji. Okoreníme a osolíme. Je vhodné už teraz použiť soľ a korenie, aby sa minerály z nich lepšie vstrebali do jedla. Fazuľu z konzervy popučíme podobne ako napr. zemiaky. Pridáme orestovanú cibuľku, špaldové vločky, slnečnicové semiačka, špaldovú múku, majoránku a červenú papriku. Poriadne premiešame aby vznikla tuhá kašovitá hmota, ktorá sa dobre tvaruje. Pomúčenými rukami naberáme hmotu a tvarujeme burgre. Vypražíme z oboch strán na kvalitnom rastlinnom oleji. Finálny burgrový vzhľad nechám na vás. Ja som použila kváskové celozrnné žemličky potreté horčicou a […]
Jednoduchá zeleninová omáčka
Túto jednoduchú omáčku si zamilujete aj keď zelenine moc neholdujete. Cibuľka tejto omáčke pridáva sladkú príchuť a korenie kurkuma krásnu žltú farbu. Ingrediencie: 3 veľké cibule 3-4 veľké mrkvy 1 menší petržlen 1/2 menšieho karfiolu 1/2 kávovej lyžičky kurkumy ghee alebo rastlinný olej soľ Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno. Ostatnú zeleninu nakrájame na malé kocky, alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Na masle ghee alebo rastlinnom oleji, opražíme najprv cibuľku, ktorú hneď posolíme. Jedlá solíme vždy hneď na začiatku varenia, aby sa soľ s potravinou spojila. Takto zabudovaná soľ nie je škodlivá a je súčasťou celého minerálneho spektra. K cibulke postupne pridávame ostatnú zeleninu. A na prudkom ohni, za stáleho miešania krátko opražíme. Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme asi 30 minút. Nakoniec pridáme kurkumu. Ak chcete mať hutnú omáčku, nakoniec rozmixujte. Použité zdroje: 1. STRNADELOVÁ Vladimíra, ZERZÁR Jan. Radost ze zdravých dětí. 2013. Nakladatelství ANAG. ISBN 978-80-7263-835-2
Pudingoš z kvásku
Obľúbený klasický pudingoš prepracovaný do kváskovej verzie. Pamätám si, keď náš rodinný priateľ priniesol tento úžasný klasický kysnutý koláč na oslavu. Bol zjedený za pár minút, ale spomienka na nadýchané cestíčko a sladkú pudingovú plnku zostala ešte dlho v pamäti. O to radšej som bola, keď som recept naň objavila v knihe Lidl Cukráreň podľa Adriany Polákovej. Netrvalo dlho a odhodlala som sa urobiť si vlastnú verziu z domáceho kvásku: Ingrediencie: Kváskový štartér: 150 ml vody 100 g špaldovej hladkej múky 1 lyžica kvásku Kváskové cesto: 250 ml kváskového štartéra 60 g trstinového cukru (alebo iné vaše obľúbené sladidlo) 450 g špaldovej hladkej múky 100 ml mlieka 1 celé vajce Pudingová plnka: 300 ml studeného mlieka 4 lyžice kakaa 1 čokoládový pudingový prášok 150 g trstinového cukru (alebo iné vaše obľúbené sladidlo) 150 g zmäknutého masla, alebo ghee Postup: Kváskový štartér si pripravíme ešte večer pred pečením, zmiešaním vody, špaldovej hladkej múky a lyžice kvásku. Prikryté fóliou necháme cez noc (najlepšie však 12 hodín) na teplom mieste rozkvasiť. Druhý deň ráno si z kváskového štartéra, trstinového cukru, špaldovej hladkej múky, mlieka a vajca vypracujeme tuhšie cesto. Cesto necháme odležať prikryté fóliou asi 3 hodiny. Kým nám cesto kysne urobíme si pudingovú plnku. V menšom hrnci zmiešame, v studenom […]
Makové rezance trochu inak
Obľúbené jedlo z detstva v zdravšom prevedení. Tmavý mak, ako bohatý zdroj vápnika, sa tu vyníma na bielych ryžových cestovinách. Aj bezlaktózoví si prídu na svoje. Makový olej totiž dobre poslúžil namiesto klasického masla. Orieškovú chuť dodali slnečnicové semiačka. Ingrediencie: (Na 2 porcie) 250 g širokých ryžových rezancov Mak v množstve podľa Vašej chuti 1 lyžica slnečnicových semiačok 2 lyžice makového oleja štipka soli Postup: V osolenej vode uvaríme ryžové rezance podľa návodu na obale. Mak pomelieme spolu so slnečnicovými semiačkami. Ryžové rezance servírujeme bohato posýpané makovo-slnečnicovou zmesou a poliate dvoma lyžicami makového oleja.
Gaštanová torta bez múky a pridaného cukru
Tento recept som viackrát skúšala, prerábala, upravovala. To, čo som nakoniec stvorila je božská gaštanová tortička s minimum ingrediencií. Pôvodný recept pochádza z knihy Sladkosti bez výčitiek od Tatiany Jelínek. Na knihu ma upozornila kamarátka, ktorá pečie bezlepkové dobroty. Recept som mierne upravila, úplne som odstránila cukor a rum, aby si na tortičke mohli pochutnať i deti. Ingrediencie: 200 g horkej čokolády (min. 85% kakaa) 120 g kokosového oleja alebo masla 500 g gaštatového pyré (min 72% gaštanov) 6 vajec lyžička vínneho kameňa (môže ale i nemusí byť) Postup: Gaštanové pyré vyberieme z mrazáku a necháme úplne roztopiť. Čokoládu spolu s kokosovým olejom alebo maslom necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Necháme trochu vychladnúť. Celé vajíčka poriadne vyšľaháme, tak aby zdvojnásobili svoj objem. V tejto fáze môžeme zašľahať aj lyžičku vínneho kameňa. Budete mať istotu, že tortička pekne narastie. Do vyšľahaných vajíčok pomaly prilievame roztopenú čokoládu a ďalej mixujeme pri nízkych otáčkach. Nakoniec pridáme gaštanové pyré, ktoré, rozmrvené pomedzi prsty, opäť zašľaháme do zmesi. Nevadí, ak niektoré kúsky pyré ostanú vcelku, v tortičke urobia pekný vizuálny efekt. Zmes vylejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm, vystlanej papierom na pečenie a s vymastenými okrajmi. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme […]
Lekvárové hrebene z kvásku
Tento recept bol inšpirovaný receptom z knihy Kváskovanie: Ingrediencie: Kváskový štartér: 150 ml vody 150 g špaldovej hladkej múky 1 lyžica kvásku Kváskové cesto: Pripravený kváskový štartér 350 g špaldovej hladkej múky 110 ml mlieka 5 lyžíc kokosového oleja alebo masla ghee 1 lyžica agáve (alebo iné vaše obľúbené sladidlo) Plnka: Váš obľúbený lekvár (čím tuhší tým lepšie) Postup: Kváskový štartér si pripravíme ešte večer pred pečením, zmiešaním vody, špaldovej hladkej múky a lyžice kvásku. Prikryté fóliou necháme cez noc (najlepšie však 12 hodín) na teplom mieste rozkvasiť. Druhý deň ráno si z kváskového štartéra, špaldovej hladkej múky, mlieka, kokosového oleja a agáve vypracujeme nelepivé cesto. Cesto necháme odležať prikryté fóliou asi 3 hodiny. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, a valčekom na cesto vyvaľkáme plát o hrúbke 5-7 mm. Vykrajovačkou na cesto prípadne väčším pohárom vykrajujeme kolieska. Kolieska premiestnime na pečiaci plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu kolieska dáme lekvár. Kolieska prekladáme na polovicu, konce pritlačíme a nožom urobíme asi 4 zárezy. Konce trochu roztiahneme tak, aby vznikli hrebene. Prikryté fóliou necháme na plechu prekvasiť asi hodinu. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C, kde pečieme asi 20 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 10 minút do zlatohneda. […]
Recept na domáci vanilkový cukor
Vedeli ste, že vanilín hlavná zložka vanilínového cukru, je v podstate hnedouhoľný decht? Spravíte lepšie ak sa vanilínovému cukru vyhnete, kúpte si radšej pravý vanilkový lusk a pripravte si vlastný voňavý vanilkový cukor. Ako na to? Kúpte si vanilkový lusk (väčšinou sa predáva po 2ks v balení). Prichystajte si menšiu sklenenú uzatvárateľnú nádobu. Váš obľúbený cukor – hnedý, biely alebo brezový. Dobre nabrúsený nôž 🙂 Do dobre umytej a vysušenej sklenenej nádoby vsypte asi do polovice cukor. Ostrým nožom pozdĺžne narežte jeden vanilkový struk. Jemne struk roztvorte, tak aby ste špičkou noža vedeli vydlabať malé čierne lepkavé vnútro vanilkového struku. Prázdny struk nevyhadzujte. Môžete ho povariť v mlieku. Mliečko naberie krásnu vanilkovú vôňu. Alebo ho vložte do nádoby s cukrom. Aspoň nemusíte lepiť etiketu a hneď vidíte, čo máte v nádobke. Vydlabané vnútro vanilkového struku zamiešajte nožom do pripravenej nádoby s cukrom. Rozmiešajte a pretrepte, tak aby sa zložky čo najviac zmiešali. Nakoniec pridajte aj druhú polovicu cukru a opäť pretrepte. Nechajte pár dní postáť, aby sa aróma a chuť vanilky premiešala s cukrom. Vlastný vanilkový cukor je hotový.
Zázračný elixír z divých bylín na raňajky
Sériu zdravých receptov od Tatiany Banášovej začíname tipom na raňajkový elixír. Známi sa ma pýtajú: „Ty si vitariánka či vegetariánka?“ Neviem presne odpovedať na túto otázku. Môj jedálniček som si vytvárala podľa postupne nadobúdaných znalostí v oblasti čínskej dietetiky, makrobiotiky a živej surovej stravy a hlavne podľa reakcií môjho zažívacieho systému. Zbierka receptov z mojej kuchyne, ktorú postupne na Zdravom zdraví predstavím, je kombináciou pravidiel týchto výživových smerov. V každom recepte sa Vám budem snažiť vysvetliť, z akého dôvodu som zvolila určitý postup, určité kombinácie a suroviny. Spísala som recepty, do ktorých som dala seba, ktoré som si sama vytvorila, často ide práve o kombináciu makrobiotiky a živej surovej stravy. Surová strava nám dodá enzýmy, ale z pohľadu čínskej dietetiky a pocitu môjho žalúdka, dosť ochladzuje, preto treba do surových jedál pridávať niečo štipľavé, pokiaľ práve nemáme horúce leto. No a zase makrobiotika by rada videla všetko uvarené, čo je síce veľmi láskavé voči nášmu zažívaciemu traktu, ale dlhodobo spomaľuje trávenie, lebo tam chýbajú enzýmy. Viem, rieši sa to pickles šalátikmi aj kúskom surovej zeleniny na tanieri, ale mne to po roku aplikovania makrobiotiky prišlo málo. Verím, že jedlá pripravené podľa týchto receptov budú chutiť aj Vám. Zázračný elixír z divých bylín Ingrediencie: 2 diely žihľavy 1 diel skorocelu 2 listy […]