Jednoduchá zeleninová omáčka

Jednoduchá zeleninová omáčka
Recepty

Túto jednoduchú omáčku si zamilujete aj keď zelenine moc neholdujete. Cibuľka tejto omáčke pridáva sladkú príchuť a korenie kurkuma krásnu žltú farbu.

 

 

Ingrediencie:

  • 3 veľké cibule
  • 3-4 veľké mrkvy
  • 1 menší petržlen
  • 1/2 menšieho karfiolu
  • 1/2 kávovej lyžičky kurkumy
  • ghee alebo rastlinný olej
  • soľ

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno. Ostatnú zeleninu nakrájame na malé kocky, alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Na masle ghee alebo rastlinnom oleji, opražíme najprv cibuľku, ktorú hneď posolíme. Jedlá solíme vždy hneď na začiatku varenia, aby sa soľ s potravinou spojila. Takto zabudovaná soľ nie je škodlivá a je súčasťou celého minerálneho spektra.  K cibulke postupne pridávame ostatnú zeleninu. A na prudkom ohni, za stáleho miešania krátko opražíme. Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme asi 30 minút. Nakoniec pridáme kurkumu. Ak chcete mať hutnú omáčku, nakoniec rozmixujte.

 

zavrieť

O používaní soli:
Nebezpečné je dosoľovať jedlá a jesť potraviny, na ktorých sa nachádzajú zrniečka soli ako tyčinky, chipsy, osolený chlieb s maslom. Soľ, ktorá nie je zabudovaná do potraviny, má v organizme tendenciu vytvárať rôzne usadeniny, kamene v orgánoch, zatvrdliny v cievach, ktoré vedú k nepružnosti prípadne až k praskaniu cievnych stien. [1]

Použité zdroje:

1. STRNADELOVÁ Vladimíra, ZERZÁR Jan. Radost ze zdravých dětí.  2013. Nakladatelství ANAG. ISBN 978-80-7263-835-2