Kvasená kapusta alebo domáci všeliek

Kvasená kapusta alebo domáci všeliek
Zdravé telo Zdravo a chutne

Kto by ju nepoznal, minimálne v našich zemepisných šírkach. Často sa spomína najmä v súvislosti s jej vysokým obsahom vitamínov, najmä vitamínu C. Niektorí ju nazývajú aj “prírodným očkovaním” proti chrípke.

Pripisujú sa jej aj protizápalové a antibiotické účinky, mnohí nedajú dopustiť na kombináciu kyslej kapusty a cesnaku.

Kvasená kapusta je tiež výborným pomocníkom pri chudnutí a detoxikácii organizmu. Vďaka mliečnemu kvaseniu, ktoré vzniká po nasolení a utlačení kapusty, obsahuje aj laktobacily prospievajúce tráviacej mikroflóre.

kvasena kapustaNie je až také zložité, pripraviť si ju doma. Pre prípravu kvasenej kapusty sú ideálne pevné nepoškodené hlávky jesenných odrôd. Kapustu nastrúhame na tenké prúžky a čo najrýchlejšie (pre uchovanie čo najväčšieho obsahu vitamínu C) ju vo vrstvách ukladáme do kameninovej nádoby. Použiť môžeme aj keramické alebo sklenené nádoby, pokiaľ nemáme inú možnosť, poslúžia aj plastové. Každú vrstvu kapusty zasolíme (asi 20g soli na 1 kg) a ochutíme rascou, bobkovým listom, čiernym korením, pridať môžeme aj nakrájané jablká. Každú vrstvu dôkladne utlačíme. Je dôležité, aby posledná vrstva bola zaliata šťavou, ku kapuste tak neprenikne vzduch. Poslednú vrstvu prekryjeme čistou doštičkou alebo dienkom a zaťažíme kameňom. Nádobu zakryjeme vrchnákom a do žliabku okolo vrchnáka nalejeme vodu. Po približne 4 týždňoch je môžeme konzumovať.

Kvasenú kapustu konzumujeme ideálne surovú, dobrú službu nám však spraví aj tepelne upravená.

 

img-kapusta

 

Článok pripravil:

logo-zz-red