Zrejme ani Vám v posledných rokoch neunikol rastúci záujem o kváskové pečenie. A možno uvažujete, že si skúsite upiecť chlieb s kváskom. Alebo to už dokonca robíte. V tom prípade máme niečo spoločné :).
Ja sama som sa naučila piecť kváskový chlieb pred takmer dvomi rokmi na kurze Lenky Mančíkovej. Poškuľovala som po tomto kurze už dlhšie, ale až začiatkom júla 2016 do seba všetko zapadlo a spolu asi s desiatkou nádejných pekárok sme sa pod Lenkiným vedením zoznámili s celozrnným ražným kváskom a naučili sa pripraviť si vlastný chlebík. V návode ako pripraviť kvások nájdete všetko potrebné k založeniu toho vlastného.
Moje dovtedajšie skúsenosti s pečením chleba boli takmer výlučne pekárničkové. To znamená, že celý môj prínos k upečeniu čerstvého chleba spočíval v navážení potrebných surovín (vrátane droždia miesto kvásku) a o všetko ostatné sa postarala pekárnička na chlieb. Celý proces od vloženia surovín po hlasný signál ukončenia pečenia trval najviac do troch hodín.
Pečenie chleba s kváskom je, naopak, výrazne dlhší proces. Svoj čas potrebuje rozkvas, prekladanie a hnetenie cesta, kysnutie a nakoniec pečenie a chladnutie bochníka. A hoci trvá príprava kváskového chlebíka dlhšie, zamestná nás len na pár minút. Lenka nám na kurze všetko vysvetlila a dala veľa užitočných tipov, ako si všetko veľmi prirodzene načasovať a zladiť so životom rodiny s deťmi alebo single domácnosti.
Úprimne, nevedela som si v tom čase na Lenkinom mieste predstaviť niekoho iného. Rada sa učím niečo nové od ľudí, ktorí svojou témou doslova žijú. Ak poznáte Lenkine stránky o zdravom pečení, asi budete so mnou súhlasiť. Postupne vytvorila veľkú komunitu, ktorú inšpiruje pre zdravšie suroviny a znovuobjavenie tradičných postupov.
Vlastná kniha o kvásku bola iba otázkou času. Lenka sa neunáhlila a spolu so svojím tímom si dala záležať. Moju minimalistickú dušu potešila krásna jednoduchá obálka a tiež výber receptov, ktorých je tak akurát. Lepkové, bezlepkové, na slano aj na sladko. Trochu mi pripomína menu vo vybranej reštaurácii v duchu menej je viac. Všetky postupy sú zrozumiteľné a prehľadné, doplnené krásnymi fotografiami. Túto knižku môžem len odporučiť, či už sa s kváskom len zoznamujete, alebo ste skúsení pekári, ktorí popri osvedčených receptoch radi skúsia niečo nové.
Do pečenia, priatelia!
PS: Ak sa rozhodnete kúpiť si knižku Kvások, môžete tak spraviť prostredníctvom tohto linku na internetové kníhkupectvo: Lenka Mančíková : Kvások. Zaplatíte rovnakú cenu ako pri priamom nákupe a súčasne drobným príspevkom podporíte chod tejto stránky. Vopred ďakujeme.
(Archív Lenky Mančíkovej)