Vedeli ste, že vanilín hlavná zložka vanilínového cukru, je v podstate hnedouhoľný decht? Spravíte lepšie ak sa vanilínovému cukru vyhnete, kúpte si radšej pravý vanilkový lusk a pripravte si vlastný voňavý vanilkový cukor.
Ako na to?
- Kúpte si vanilkový lusk (väčšinou sa predáva po 2ks v balení).
- Prichystajte si menšiu sklenenú uzatvárateľnú nádobu.
- Váš obľúbený cukor – hnedý, biely alebo brezový.
- Dobre nabrúsený nôž 🙂
Do dobre umytej a vysušenej sklenenej nádoby vsypte asi do polovice cukor.
Ostrým nožom pozdĺžne narežte jeden vanilkový struk. Jemne struk roztvorte, tak aby ste špičkou noža vedeli vydlabať malé čierne lepkavé vnútro vanilkového struku. Prázdny struk nevyhadzujte. Môžete ho povariť v mlieku. Mliečko naberie krásnu vanilkovú vôňu. Alebo ho vložte do nádoby s cukrom. Aspoň nemusíte lepiť etiketu a hneď vidíte, čo máte v nádobke.
Vydlabané vnútro vanilkového struku zamiešajte nožom do pripravenej nádoby s cukrom. Rozmiešajte a pretrepte, tak aby sa zložky čo najviac zmiešali. Nakoniec pridajte aj druhú polovicu cukru a opäť pretrepte. Nechajte pár dní postáť, aby sa aróma a chuť vanilky premiešala s cukrom. Vlastný vanilkový cukor je hotový.