JA & ON na Festivale udržateľnosti POMALO [úsmevná reportáž]
POMALO Festival udržateľnosti v bratislavskej Starej tržnici nás nenechal na pochybách: dnešným trendom je slow fashion, etická móda, zero waste, udržateľný dizajn, fair trade, eko, bio a vegan. Oba dni, štvrtok a piatok (17. – 18. 10. 2019) sme ja a môj syn pár hodín nasávali atmosféru tohto podujatia, ktoré prostredníctvom vystavovateľov a prednášajúcich predstavuje poctivú prácu, rešpekt k prírode a humánny a etický prístup k využívaniu prírodných zdrojov. Ako sme si toto podujatie užili, prináša táto fotoreportáž s mojimi úsmevnými postrehmi. Móda na POMALO Upcyklovaná košeľa & ON v oversize bunde Toto je môj štýl JA : Sledujem ako funguje SWAP. Je to vzájomná výmena oblečenia. Prinesieš 10 stále použiteľných, čistých, vyžehlených kusov svojho šatstva a vymeníš ich za žetóny. Žetóny použiješ na “kúpu” tričiek, riflí, šiat, sukní a iných kúskov, ktoré tam priniesol niekto iný. Popravde, neviem, čo z môjho šatníka by som chcela vymeniť. Ale viem, že veci po mojich deťoch by som ochotne rozdala aj bez žetónov. Takto to však nefunguje…. O poschodie nižšie sa snažím zachytiť krásu upcyklovaných košieľ. Vidím za nimi hodiny práce šikovných rúk a tvorivej mysle. Natrhnuté či s odolným fliačkom, to všetko vie šikovnica krajčírka oživiť a dať košieľke nový look. […]
Neimpulzívne nakupovanie ako ho dosiahnuť
Možno ste už počuli o impulzívnom nakupovaní. Myslím, že každý z nás mu podľahol. V dnešnej konzumnej spoločnosti je totiž ťažké ubrániť sa, ale nie je to nemožné. Len pre úplnosť, impulzívneho nakupovania sa dopúšťame vtedy, keď nakupujeme veci, ktoré reálne nepotrebujeme, ktoré sa dokonca často krát nehodia k nášmu životnému štýlu. Dokonca v prípade, že sa nás niekto opýta na dôvod prečo sme danú vec kúpili máme odpovede tipu: „Bolo to v akcii, musel/a som to kúpiť.“; „Páčilo sa mi to na vešiaku.“; „Videla som to v reklame a chcela so to vyskúšať.“ a pod. Prečo sa rozhodnúť pre neimpulzívne nakupovanie? Dôležité informácie, ktoré zmenili aj môj pohľad veľké nákupné reťazce, sa dozviete v tomto krátkom 12-minútovom videu: Podobne ako Natália Pažická z videa aj ja som takémuto prístupu povedala STOP! Uvedomila som si totižto, že mám okolo seba veci, ktoré mi nerobia radosť, ktoré sú zbytočné. Navyše mi ich bolo ľúto vyhodiť či darovať, veď predsa stáli nejaké peniaze. A tak som sa ocitla v kruhu, kedy som míňala za veci, ktoré mi v živote neprinášali žiaden úžitok. Chcelo to zmenu. Dnes nakupujem oveľa uvedomelejšie a obklopujem sa vecami, ktoré sa mi páčia a sú v mojom živote užitočné. AKO NA TO? Nechoďte do […]
Prečo Deň zeme pripadol na 22. apríl?
Dňu osláv matky Zeme pripadol dátum 22. apríla. V roku 2019 je to už 50 rokov odkedy sa zrodila myšlienka uctiť si Deň Zeme. Aká dramatická udalosť viedla k tomu, že sme pre matičku zem vyhradili vlastný oslavný deň?
Kvások liek náš každodenný [kvások postup]
Kvások je základom pre upečenie chutného, zdravého, voňavého chlebíka. Poznali ho už pred 5000 rokmi. Kvások nie je nič iné ako kvalitná celozrnná múka a voda. Ako pripraviť kvások? Zmiešame 100 g múky so 100 ml vody vo veľkom sklenenom pohári, malo by vzniknúť hustejšie cesto ako palacinkové. Pri miešaní je dobré používať drevennú paličku. Prekryjeme mikroténovým sáčkom a necháme odpočívať pri izbovej teplote 24 hodín. Na ďalší deň kvások premiešame, pridáme 50 ml vody a 50 g múky, opäť necháme odpočívať 24 hodín. Na tretí deň nám kvások už pekne buble, začína mliečne kvasenie, opäť prikŕmime 50 g múky a 50 ml vody. Ideálne je tento postup opakovať týždeň. Po týždni kvások skladujeme v chladničke, prikŕmenie je potrebné raz do týždňa. Na začiatku kvások vonia viac kyslasto, postupne sa kyslá vôňa zmierni. Ak ste sa rozhodli piecť s kváskom, je potrebné si vždy trošku kvásku nechať na ďaľšie pečenie. Pôvodný kvások vydrží roky. Kvások posilňuje črevnú mikroflóru Kvások je zdravý a chutný základ chleba, pretože kyselina mliečna, ktorá vytvára typickú chlebovú arómu aj konzervuje. Kvások je liekom, pretože baktérie v ňom produkujú látky posilňujúce našu črevnú mikroflóru. Chlieb z kvásku je lepšie stráviteľný, pretože dochádza k rozloženiu fytínu v múke. Počas kysnutia – […]
Chytré telefóny, leniví ľudia a možné riešenie v podobe slovenského eDetoxu
Zdravá strava. Zdravý spánok. Zdravé telo. Vlasy. Zuby… Je toho plný internet. Ale čo zdravá duša? Prečo je starostlivosť o našu vnútornú harmóniu, o naše vnútorné ja, o hlas nášho srdca opomínanou hodnotou v rebríčku priorít? Možno je na príčine fakt, že ide o nemerateľnú veličinu, ktorú navyše navonok (väčšinou) ani nie je vidieť. Naproti tomu všetky pre nás dôležité atribúty zdravého fyzického života sa dajú vyčísliť, odmerať, odvážiť, vyhodnotiť. Duševné zdravie je nemerateľné, pretože je odrazom vnútorného života jednotlivca a všeobecného prežívania pocitov šťastia. Nad tým, čo nám priniesla ale i vzala moderná doba sa zamýšľajú Vasilija Jovanovič a Rebeka Farkašová zakladateľky eDetox – projektu, ktorý je na Slovensku prvým svojho druhu. O svoje duševné zdravie by sme sa mali starať najmä teraz, v období rozmachu moderných technológií a internetu. Internet vtrhol do našich životov bez varovania s rýchlosťou a silou orkánu. Absolútny boom nastal pred dvadsiatimi rokmi, keď sa začali predávať prvé smartfóny. Kým vtedy patrili skôr do výbavy firemných užívateľov, v súčasnosti ich vlastní vyše 2.3 mld. ľudí na celom svete. A o dva roky by to malo byť až 5.6 mld. Dnes žijeme v dobe, keď sa všetko počíta. Počet lajkov na sociálnych sieťach, počet krokov […]
Používam menej plastov
Vážim si prírodu, a preto používam menej plastov Všetci určite dobre vieme, aký škodlivý vplyv majú plasty na našu prírodu. Keďže si vážim životné prostredie, rozhodla som sa začať redukovať používanie plastových produktov. Na začiatku bolo toto rozhodnutie ťažké zrealizovať a najhoršie bolo to, že som nevedela, kde začať. Pohodlie, ktoré mi plastové produkty ponúkali, nebolo vôbec ľahké opustiť, ale nevzdávala som to a nachádzala som si cesty. Zvykala som si postupne a stále si zvykám. V tomto článku ponúkam 3 jednoduché tipy, ktorými som začala ja a ktorými môžete znížiť používanie plastov aj vy. 1) Používanie vlastnej fľaše na vodu Ja osobne som si zaobstarala termosku, ktorá sa mi pohodlne vojde do kabelky, a preto ju dnes nosím všade so sebou. Výhodou termosky je to, že uchováva teplé nápoje teplé a studené nápoje v nej ostanú po dlhý čas studené. Toto rozhodnutie mi pomáha nielen redukovať množstvo plastov, ktoré by som kúpou vôd balených v plastových fľašiach použila, ale aj šetriť peniaze, keďže nekupujem balené vody, ale vždy si pripravím nápoj doma. Týmto rozhodnutím opäť šetrím aj prírodu, aj svoju peňaženku. 2) Používanie látkových nákupných tašiek Keď som sa rozhodla prestať kupovať plastové tašky, bolo viacero momentov, kedy som […]
Čo v skutočnosti znamená nálepka „NATURAL“?
Slovo naturálny (prírodný) na obaloch potravín nás navádza k tomu, aby sme verili tomu, že daná vec je produktom prírody a za kvalitný a prírodný produkt, sme si často krát ochotní aj priplatiť v dobrej viere v to, že je pre nás zdravší.
Lenkina doba kvásková
Zrejme ani Vám v posledných rokoch neunikol rastúci záujem o kváskové pečenie. A možno uvažujete, že si skúsite upiecť chlieb s kváskom. Alebo to už dokonca robíte. V tom prípade máme niečo spoločné :). Ja sama som sa naučila piecť kváskový chlieb pred takmer dvomi rokmi na kurze Lenky Mančíkovej. Poškuľovala som po tomto kurze už dlhšie, ale až začiatkom júla 2016 do seba všetko zapadlo a spolu asi s desiatkou nádejných pekárok sme sa pod Lenkiným vedením zoznámili s celozrnným ražným kváskom a naučili sa pripraviť si vlastný chlebík. V návode ako pripraviť kvások nájdete všetko potrebné k založeniu toho vlastného. Moje dovtedajšie skúsenosti s pečením chleba boli takmer výlučne pekárničkové. To znamená, že celý môj prínos k upečeniu čerstvého chleba spočíval v navážení potrebných surovín (vrátane droždia miesto kvásku) a o všetko ostatné sa postarala pekárnička na chlieb. Celý proces od vloženia surovín po hlasný signál ukončenia pečenia trval najviac do troch hodín. Pečenie chleba s kváskom je, naopak, výrazne dlhší proces. Svoj čas potrebuje rozkvas, prekladanie a hnetenie cesta, kysnutie a nakoniec pečenie a chladnutie bochníka. A hoci trvá príprava kváskového chlebíka dlhšie, zamestná nás len na pár minút. Lenka nám na kurze všetko vysvetlila a dala veľa užitočných tipov, ako si všetko veľmi prirodzene načasovať a zladiť so životom rodiny s deťmi […]
Mangové smoothie nabudí počas jarnej únavy
Jarná príroda je bezpochyby inšpiratívna. Odrazu sme bdelejší, usmievavejší, akčnejší. Teda ak sa do toho nevotrie jarná únava. Môžeme si pomôcť vhodnou stravou, ktorá práve v tomto období má obsahovať čo najviac čerstvých surovín. Smoothie môže byť ideálne. Zmixovaním ovocia a zeleniny sa do tela rýchlo dostanú vitamíny, minerály, vláknina, pektíny a zdravé sacharidy. Nasledujúci recept pochádza z knihy 107 neodolateľných smoothie receptov a je skvelý na jar pre vysoký obsah antioxidantov. Ingrediencie: 1 mango 1 avokádo šťava z jedného pomaranča 1 čajová lyžička chia semienok voda podľa potreby Postup: Odšťavíme pomaranč. Chia semienka namočíme na 15 minút do vody. V smoothie mixéri vymiešame mango, avokádo, prilejeme pomarančovú šťavu a chia semienka. Ozdobíme chia semienkami a jahodou. Za svoje sfarbenie vďačí mango betakaroténu. Obsahuje tiež vitamín C a značný podiel draslíka, kyseliny listovej a vitamínu B6. Chia semienka obsahujú vlákninu, vitamín B6 a K, vápnik, draslík, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén a zinok.
Vegánsky fazuľový burger prekvapí aj mäsožrútov
Odkedy som objavila tento jednoduchý recept na neobyčajne chutný vegánsky burger z fazule, robím ho na požiadanie mojej rodine aspoň raz do týždňa. Rada ním sem-tam ohúrim návštevy a ešte radšej sledujem ako chutí tým, ktorí nie sú na bezmäsité jedlá zvyknutí. Pripravte si v čase pôstu toto výdatné jedlo, určite vás zasýti. Ingrediencie: 1 konzerva červenej fazule (chuťovo je vhodná aj biela, ale červená farebne viac pripomína mäsový hamburger) 2 veľké cibule 2-3 strúčiky cesnaku 3/4 hrnčeka špaldových alebo ovsených vločiek (špaldové sú chrumkavejšie) 1/2 hrnčeka špaldovej hladkej múky hrsť slnečnicových semiačok rastlinný olej soľ, mleté čierne korenie, majoránka, červená paprika hrnček kukurice (nachádza sa v pôvodnom recepte, ja som ju v recepte tentokrát nepoužila) Postup: Nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu orestujeme na oleji. Okoreníme a osolíme. Je vhodné už teraz použiť soľ a korenie, aby sa minerály z nich lepšie vstrebali do jedla. Fazuľu z konzervy popučíme podobne ako napr. zemiaky. Pridáme orestovanú cibuľku, špaldové vločky, slnečnicové semiačka, špaldovú múku, majoránku a červenú papriku. Poriadne premiešame aby vznikla tuhá kašovitá hmota, ktorá sa dobre tvaruje. Pomúčenými rukami naberáme hmotu a tvarujeme burgre. Vypražíme z oboch strán na kvalitnom rastlinnom oleji. Finálny burgrový vzhľad nechám na vás. Ja som použila kváskové celozrnné žemličky potreté horčicou a […]
Bez šampónu na vlastnej koži
Myslela som si, že no-poo metóda nie je pre moje jemné riedke vlasy vhodná. Testovala som ju dva mesiace a nepamätám si, kedy boli moje vlasy naposledy tak pevné a lesklé. Čím to môže byť?
Ako vyčistiť kávové usadeniny
Váhala som či tieto fotky vôbec pustiť do sveta. Dobrá gazdiná by takto zašpinenú páku od kávovaru určite nemala…. Ale verte, že po roku každodenného kávičkovania, mala! Bolo páku z kávovaru rozobrať a poriadne umyť. Aby sa žiadna nepotrebná chémia neobjavila v mojej káve, použila som osvedčený postup s kyselinou citrónovou a jedlou sódou. S výsledkom som nadmieru spokojná. Postup: Páku od kávovaru úplne rozoberieme, tak aby sme mali jednoduchý prístup ku všetkým jej špinavým zákutiam. Na znečistený povrch vysypeme asi lyžičku kyseliny citrónovej a lyžičku jedlej sódy. Pokropíme vodou tak, aby zmes začala peniť, ale zároveň aby sme ju úplne nezmyli. Necháme postáť aspoň 1 hodinu. Ak čakáte, že stačí zmyť vodou ako v reklame, tak v tomto prípade nestačí 🙂 Vezmite si hubku a jej drsnou stranou páku poriadne vydrhnite. Vďaka sóde a kyseline citrónovej to pôjde jedna báseň. Vymyte vodou, vysušte, zmontujte a vychutnajte si vašu obľúbenú kávičku.
Čistenie armatúry ekologicky
Vodný kameň v kúpeľni nepôsobí vôbec vzhľadne. Tak kvalitne sa dokáže zažrať do armatúry… a tak kvalitne nepustiť. Predtým, než siahnete po osvedčenom chemickom prostriedku, urobte pokus s kyselinou citrónovou a jedlou sódou ako ja. Výsledkom budete milo prekvapení. Postup: Armatúru a všetky usadeniny okolo nej pokropte vodou. Posypte kyselinou citrónovou a jedlou sódou v rovnakom pomere. Množstvo závisí od plochy, ja som použila lyžičku sódy a lyžičku kyseliny citrónovej. Pokropte vodou, tak aby vznikla hustá pena. Nechajte pôsobiť aspoň 30 minút a potom vyčistite jemnou stranou hubky. Nemajte obavy armatúra sa nepoškriabe, ostane krásne čistá a lesklá ešte dlhú dobu.
Jednoduchá zeleninová omáčka
Túto jednoduchú omáčku si zamilujete aj keď zelenine moc neholdujete. Cibuľka tejto omáčke pridáva sladkú príchuť a korenie kurkuma krásnu žltú farbu. Ingrediencie: 3 veľké cibule 3-4 veľké mrkvy 1 menší petržlen 1/2 menšieho karfiolu 1/2 kávovej lyžičky kurkumy ghee alebo rastlinný olej soľ Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno. Ostatnú zeleninu nakrájame na malé kocky, alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Na masle ghee alebo rastlinnom oleji, opražíme najprv cibuľku, ktorú hneď posolíme. Jedlá solíme vždy hneď na začiatku varenia, aby sa soľ s potravinou spojila. Takto zabudovaná soľ nie je škodlivá a je súčasťou celého minerálneho spektra. K cibulke postupne pridávame ostatnú zeleninu. A na prudkom ohni, za stáleho miešania krátko opražíme. Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme asi 30 minút. Nakoniec pridáme kurkumu. Ak chcete mať hutnú omáčku, nakoniec rozmixujte. Použité zdroje: 1. STRNADELOVÁ Vladimíra, ZERZÁR Jan. Radost ze zdravých dětí. 2013. Nakladatelství ANAG. ISBN 978-80-7263-835-2
Pudingoš z kvásku
Obľúbený klasický pudingoš prepracovaný do kváskovej verzie. Pamätám si, keď náš rodinný priateľ priniesol tento úžasný klasický kysnutý koláč na oslavu. Bol zjedený za pár minút, ale spomienka na nadýchané cestíčko a sladkú pudingovú plnku zostala ešte dlho v pamäti. O to radšej som bola, keď som recept naň objavila v knihe Lidl Cukráreň podľa Adriany Polákovej. Netrvalo dlho a odhodlala som sa urobiť si vlastnú verziu z domáceho kvásku: Ingrediencie: Kváskový štartér: 150 ml vody 100 g špaldovej hladkej múky 1 lyžica kvásku Kváskové cesto: 250 ml kváskového štartéra 60 g trstinového cukru (alebo iné vaše obľúbené sladidlo) 450 g špaldovej hladkej múky 100 ml mlieka 1 celé vajce Pudingová plnka: 300 ml studeného mlieka 4 lyžice kakaa 1 čokoládový pudingový prášok 150 g trstinového cukru (alebo iné vaše obľúbené sladidlo) 150 g zmäknutého masla, alebo ghee Postup: Kváskový štartér si pripravíme ešte večer pred pečením, zmiešaním vody, špaldovej hladkej múky a lyžice kvásku. Prikryté fóliou necháme cez noc (najlepšie však 12 hodín) na teplom mieste rozkvasiť. Druhý deň ráno si z kváskového štartéra, trstinového cukru, špaldovej hladkej múky, mlieka a vajca vypracujeme tuhšie cesto. Cesto necháme odležať prikryté fóliou asi 3 hodiny. Kým nám cesto kysne urobíme si pudingovú plnku. V menšom hrnci zmiešame, v studenom […]
Makové rezance trochu inak
Obľúbené jedlo z detstva v zdravšom prevedení. Tmavý mak, ako bohatý zdroj vápnika, sa tu vyníma na bielych ryžových cestovinách. Aj bezlaktózoví si prídu na svoje. Makový olej totiž dobre poslúžil namiesto klasického masla. Orieškovú chuť dodali slnečnicové semiačka. Ingrediencie: (Na 2 porcie) 250 g širokých ryžových rezancov Mak v množstve podľa Vašej chuti 1 lyžica slnečnicových semiačok 2 lyžice makového oleja štipka soli Postup: V osolenej vode uvaríme ryžové rezance podľa návodu na obale. Mak pomelieme spolu so slnečnicovými semiačkami. Ryžové rezance servírujeme bohato posýpané makovo-slnečnicovou zmesou a poliate dvoma lyžicami makového oleja.
Gaštanová torta bez múky a pridaného cukru
Tento recept som viackrát skúšala, prerábala, upravovala. To, čo som nakoniec stvorila je božská gaštanová tortička s minimum ingrediencií. Pôvodný recept pochádza z knihy Sladkosti bez výčitiek od Tatiany Jelínek. Na knihu ma upozornila kamarátka, ktorá pečie bezlepkové dobroty. Recept som mierne upravila, úplne som odstránila cukor a rum, aby si na tortičke mohli pochutnať i deti. Ingrediencie: 200 g horkej čokolády (min. 85% kakaa) 120 g kokosového oleja alebo masla 500 g gaštatového pyré (min 72% gaštanov) 6 vajec lyžička vínneho kameňa (môže ale i nemusí byť) Postup: Gaštanové pyré vyberieme z mrazáku a necháme úplne roztopiť. Čokoládu spolu s kokosovým olejom alebo maslom necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Necháme trochu vychladnúť. Celé vajíčka poriadne vyšľaháme, tak aby zdvojnásobili svoj objem. V tejto fáze môžeme zašľahať aj lyžičku vínneho kameňa. Budete mať istotu, že tortička pekne narastie. Do vyšľahaných vajíčok pomaly prilievame roztopenú čokoládu a ďalej mixujeme pri nízkych otáčkach. Nakoniec pridáme gaštanové pyré, ktoré, rozmrvené pomedzi prsty, opäť zašľaháme do zmesi. Nevadí, ak niektoré kúsky pyré ostanú vcelku, v tortičke urobia pekný vizuálny efekt. Zmes vylejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm, vystlanej papierom na pečenie a s vymastenými okrajmi. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme […]
Čistenie čajovej konvice ekologicky a účinne
Čajíčkári ich určite poznajú – čajové usadeniny na dne hrnčeka, čajového sitka a čajovej konvice. Otestovali sme, či sa dá ekologicky a pritom účinne vyriešiť takýto problém.
Lekvárové hrebene z kvásku
Tento recept bol inšpirovaný receptom z knihy Kváskovanie: Ingrediencie: Kváskový štartér: 150 ml vody 150 g špaldovej hladkej múky 1 lyžica kvásku Kváskové cesto: Pripravený kváskový štartér 350 g špaldovej hladkej múky 110 ml mlieka 5 lyžíc kokosového oleja alebo masla ghee 1 lyžica agáve (alebo iné vaše obľúbené sladidlo) Plnka: Váš obľúbený lekvár (čím tuhší tým lepšie) Postup: Kváskový štartér si pripravíme ešte večer pred pečením, zmiešaním vody, špaldovej hladkej múky a lyžice kvásku. Prikryté fóliou necháme cez noc (najlepšie však 12 hodín) na teplom mieste rozkvasiť. Druhý deň ráno si z kváskového štartéra, špaldovej hladkej múky, mlieka, kokosového oleja a agáve vypracujeme nelepivé cesto. Cesto necháme odležať prikryté fóliou asi 3 hodiny. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, a valčekom na cesto vyvaľkáme plát o hrúbke 5-7 mm. Vykrajovačkou na cesto prípadne väčším pohárom vykrajujeme kolieska. Kolieska premiestnime na pečiaci plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu kolieska dáme lekvár. Kolieska prekladáme na polovicu, konce pritlačíme a nožom urobíme asi 4 zárezy. Konce trochu roztiahneme tak, aby vznikli hrebene. Prikryté fóliou necháme na plechu prekvasiť asi hodinu. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C, kde pečieme asi 20 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 10 minút do zlatohneda. […]
Recept na domáci vanilkový cukor
Vedeli ste, že vanilín hlavná zložka vanilínového cukru, je v podstate hnedouhoľný decht? Spravíte lepšie ak sa vanilínovému cukru vyhnete, kúpte si radšej pravý vanilkový lusk a pripravte si vlastný voňavý vanilkový cukor. Ako na to? Kúpte si vanilkový lusk (väčšinou sa predáva po 2ks v balení). Prichystajte si menšiu sklenenú uzatvárateľnú nádobu. Váš obľúbený cukor – hnedý, biely alebo brezový. Dobre nabrúsený nôž 🙂 Do dobre umytej a vysušenej sklenenej nádoby vsypte asi do polovice cukor. Ostrým nožom pozdĺžne narežte jeden vanilkový struk. Jemne struk roztvorte, tak aby ste špičkou noža vedeli vydlabať malé čierne lepkavé vnútro vanilkového struku. Prázdny struk nevyhadzujte. Môžete ho povariť v mlieku. Mliečko naberie krásnu vanilkovú vôňu. Alebo ho vložte do nádoby s cukrom. Aspoň nemusíte lepiť etiketu a hneď vidíte, čo máte v nádobke. Vydlabané vnútro vanilkového struku zamiešajte nožom do pripravenej nádoby s cukrom. Rozmiešajte a pretrepte, tak aby sa zložky čo najviac zmiešali. Nakoniec pridajte aj druhú polovicu cukru a opäť pretrepte. Nechajte pár dní postáť, aby sa aróma a chuť vanilky premiešala s cukrom. Vlastný vanilkový cukor je hotový.
Zdravie z Babičkinej záhrady alebo čaje, ktoré by mal každý doma mať
Obdobia v roku, kedy človek intuitívne napustí čajník horúcou vodou a na poličke hľadá vhodné bylinky, ktoré pomôžu, sa vyskytujú celoročne.
Návrat k prírode s obilninovými vankúšikmi
Kvalitný spánok je závislý od viacerých faktorov. Jedným z nich je správny výber vankúša. Nevhodné náplne vankúša nám môžu spôsobiť alergie, bolesti hlavy a krčnej chrbtice, čo vedie k ďalším zdravotným problémom a celodennej únave. Našťastie sa už aj na Slovensku vraciame k zdravým a tradičným alternatívam aj v tejto oblasti. Sú nimi pohánkové a špaldové vankúše, ktoré možno poznáte skôr pod názvom „vankúše z pliev“. Používali ich už naši starí rodičia, spolu s vankúšmi z peria patrili k výbave každého domu. Oproti tradičným perovým však na pohánkové nebudete trpieť alergiou a tak sa vďaka svojmu širokému využitiu tešia čoraz väčšej obľube . Pohánkové šupky, ktoré sú výplňou týchto vankúšov vznikajú lúpaním zrelej pohánky. Vďaka svojej tvárnosti sa prispôsobujú tvaru vášho tela, čo znamená, že hlava aj chrbát sú počas spánku ideálne podopreté. Vďaka tomu je svalstvo uvoľnené a telo oddýchnuté. Navyše vankúše pohltia v noci telesný pot a odvádzajú nadbytočné teplo. Pohánkové a špaldové vankúše blahodárne pôsobia pri nespavosti, vydávajú pri pohybe jemný upokojujúci šelest. Majú tiež schopnosť dobre akumulovať teplo aj chlad, ktoré potom postupne uvoľňujú do celého tela. Ich termoterapia je preto veľmi cenená. Stačí ich nahriať na slnku, radiátore, kachliach alebo v blízkosti iného zdroja tepla a prikladať na stuhnutý chrbát, boľavé kríže, na zátylok pri migréne, pri svalovej […]
Zázračný elixír z divých bylín na raňajky
Sériu zdravých receptov od Tatiany Banášovej začíname tipom na raňajkový elixír. Známi sa ma pýtajú: „Ty si vitariánka či vegetariánka?“ Neviem presne odpovedať na túto otázku. Môj jedálniček som si vytvárala podľa postupne nadobúdaných znalostí v oblasti čínskej dietetiky, makrobiotiky a živej surovej stravy a hlavne podľa reakcií môjho zažívacieho systému. Zbierka receptov z mojej kuchyne, ktorú postupne na Zdravom zdraví predstavím, je kombináciou pravidiel týchto výživových smerov. V každom recepte sa Vám budem snažiť vysvetliť, z akého dôvodu som zvolila určitý postup, určité kombinácie a suroviny. Spísala som recepty, do ktorých som dala seba, ktoré som si sama vytvorila, často ide práve o kombináciu makrobiotiky a živej surovej stravy. Surová strava nám dodá enzýmy, ale z pohľadu čínskej dietetiky a pocitu môjho žalúdka, dosť ochladzuje, preto treba do surových jedál pridávať niečo štipľavé, pokiaľ práve nemáme horúce leto. No a zase makrobiotika by rada videla všetko uvarené, čo je síce veľmi láskavé voči nášmu zažívaciemu traktu, ale dlhodobo spomaľuje trávenie, lebo tam chýbajú enzýmy. Viem, rieši sa to pickles šalátikmi aj kúskom surovej zeleniny na tanieri, ale mne to po roku aplikovania makrobiotiky prišlo málo. Verím, že jedlá pripravené podľa týchto receptov budú chutiť aj Vám. Zázračný elixír z divých bylín Ingrediencie: 2 diely žihľavy 1 diel skorocelu 2 listy […]
Harmónia s umeoctom
Umeocot vzniká fermentáciou sliviek umeboši, má slano-kyslú chuť a červenú farbu. Je to jedinečná a zdraviu prospešná „náhrada“ tak za soľ, ako aj za samotný ocot, aj keď z chemického hľadiska octom nie je. Umeboši sú plody ovocného stromu ume. Tento japonský strom začína kvitnúť veľmi skoro na jar. Tesne pred tým, ako začnú plody ume žltnúť, sa ešte zelené na konci mája zozbierajú. Dobre sa umyjú a sušia sa cez deň, aj v noci. Nočná rosa plody zmäkčí. Niekoľko dní sa tento proces opakuje, až pokiaľ sú ume oveľa menšie. Následne sa dajú do sudov, pridá sa morská soľ a zaťažia sa závažím. Pôsobením tlaku a soli sa ume scvrkávajú, šťava z nich je na dne nádoby. Pri tomto procese sa tiež do sudov pridávajú listy byvolej trávy, tá ume zafarbí na červeno. Takto naložené sa nechajú minimálne 6 mesiacov až niekoľko rokov. Počas dlhého fermentačného procesu vzniká silná kombinácia veľmi jinových a veľmi jangových faktorov, čo pomôže organizmu pri ich konzumácii dostať sa rýchlejšie do harmónie. Umebošky obsahujú kyselinu citrónovú, vápnik, draslík, železo, veľa ďalších minerálnych látok, enzýmov a vitamínov v strebateľnej forme. Pomáhajú upravovať acidobázickú rovnováhu, upravujú črevné problémy a budujú zdravú črevnú mikroflóru. Odstraňujú plesne z tela, riešia […]
Morské riasy ako megadávka vitamínov
Pokračujeme v našom ozdravnom seriáli a po himalájskej soli predstavujeme riasy. Morské riasy sú niečo ako morská zelenina. Obsahujú však o 10-20% viac minerálnych látok ako zelenina suchozemská. Majú viac bielkovín ako kravské mlieko, pričom obsahujú minimum kalórií a tuku. Zároveň majú výnimočnú schopnosť zbavovať telo toxických látok – takže telo detoxikujú.
Prečo kvalitnejšiu soľ?
Dnes začíname s naším jarným ozdravným seriálom a predstavíme Vám himalájsku soľ. Postup spracovania bežnej kuchynskej soli ju zbavuje dôležitých látok. Čoraz viac ľudí preto siaha po soli, ktorá nie je natoľko chemicky pozmenená. Príkladom kvalitnejšej soli je morská soľ či soľ himalájska. Návod ako si overiť liečivý účinok soli na vlastnom tele nájdete na konci článku.
Ozdravme si na jar telo
Ak sa chceme cítiť lepšie, môžeme si pomôcť aj kvalitnejšou a prirodzenejšou stravou. Ideálne je, veď je jar, jest všetko, čo nám teraz záhradka ponúka. Jedzme najviac to, čo nám chutí. Vyberajme si suroviny, ktoré narástli u nás. Máme tak záruku, že jeme menej chémie a zároveň podporíme slovenský trh. Ak ste sa rozhodli zmeniť niečo vo svojom jedálničku, tu je pár tipov: kúpiť si kvalitnejšiu morskú soľ, ideálna je himalájska používať riasu na varenie – napr. ARAME a riasu NORI – tá sa nevarí, jednoducho ňou posypeme hotové jedlo klasický ocot vymeniť za Umeocot na dochutenie jedál je výborná Tamari omáčka začnite si kupovať kvalitnejšie potraviny začnite jesť viacej strukovín vymeňte biely cukor za obilninové slady, sirupy používajte iba oleje lisované za studena jedzte potraviny, ktoré rastú u nás, vaše telo potrebuje práve tie. U potravín, ktoré vodu neobsahujú ako napr. kakao, sušené ovocie, koreniny, morské riasy, nám prospejú tiež, aj keď sú mnohé z dovozu. počúvajte svoje telo, presne Vám povie, čo máte jesť a čo radšej vynechať a to najdôležitejšie – robte všetko s RADOSŤOU :-). Za článok ďakujeme: Deniske Markovej
Antibakteriálne čistiace prostriedky Vám zdravie nezabezpečia
V domácnosti na nás číhajú zákerné baktérie a vírusy, ktoré len čakajú kedy sa ich dotkneme, aby nám spôsobili nejakú chorobu. Takto nám vykresľujú našu domácnosť, plnú baktérií a vírusov, reklamy na antibakteriálne prostriedky. Pokusy sterilizovať domácnosť sú však neefektívne a ochranu Vášho zdravia rozhodne nezabezpečia. Pre naše zdravie a pre prostredie sú dokonca často väčšou hrozbou ako úbohá baktéria z reklamy. Zvážte nasledovné: Zabíjajú aj dobré baktérie. Antibakteriálne produkty ničia nie len zlé ale aj dobré baktérie, ktoré naše telo potrebuje. Dobré baktérie nám pomáhajú stráviť potraviny a bránia mikroorganizmom napádať naše telo. Väčšina “zlých” baktérií nám neškodí. Mnohé z takzvaných zlých baktérií nemajú žiaden nežiadúci efekt na náš imunitný systém. Zlá baktéria nie je nakoniec až taká zlá. Podľa zistení len 1% až 2% mikróbov je schopných vyvovolať chorobu. Všetky ostatné nám cibria náš imunitný systém. Telo potrebuje stretávať aj škodlivé baktérie na to, aby si k nim vytváral protilátky. Príliš sterilné prostredie vedie k tomu, že je naša imunita lenivejšia. Triclosan v antibakteriálnach mydlách spôsobuje rezistenciu na antibiotiká. Viaceré nedávne štúdie našli dôkazy o tom, že triclosan (najčastejšia prísada použitá v antibakteriálnych mydlách) spôsobuje rezistenciu na antibiotiká. Triclosan sa čoraz viac objavuje v pitnej vode dokonca aj […]
Krátko o meditácii
Všetci chápeme, čo znamená život, ak by sme ho však mali opísať jednou či dvomi vetami, mali by sme problém. Ako opísať niečo, čo je absolútne zrejmé a pritom nesmierne komplexné? Podobné je to aj s meditáciou. Meditácia je veľmi účinný spôsob sebapoznania a v tom najširšom možnom význame tiež sebaliečenia. Sama o sebe je veľmi jednoduchá, nevyžaduje žiadne pomôcky, špeciálne prostredie. Jej pravidelné praktizovanie pritom výrazne skvalitňuje život vo všetkých oblastiach. Meditácia, alebo inak, stíšenie sa a ponorenie sa do svojho vnútra má nesmierne pozitívny vplyv na zdravie. Už niekoľko minút denne, ktoré budete týmto spôsobom venovať samým sebe sa veľmi pravdepodobne prejaví: lepším zvládaním stresu a úzkostí silnejšou intuíciou výraznejšou kreativitou kultivovaním stravovacích návykov (iným slovom schudnutím) znížením krvného tlaku a v mnohých ďalších viac či menej merateľných oblastiach. (1) Známy americký režisér David Lynch sa meditáciám venuje takmer 40 rokov. Medituje pravidelne dvakrát denne, vždy približne 20 minút. Sám hovorí, že meditácia sa stala zásadnou pre celú jeho filmovú tvorbu, maľovanie a iné oblasti života. Čím ďalej, tým viac si užíva to, čo robí. Ako sa mu zintenzívňuje intuícia, rastie jeho radosť zo života a vytráca sa z neho negativizmus. (2) To znie povzbudivo, však? Ako teda začať? Pre začiatok si skúste pre seba vyhradiť 5-10 minút denne, kedy […]
Vyskúšali sme: čistenie rúry pomocou kyseliny citrónovej a jedlej sódy
Otestovala som, či je možné vyčistiť zažratú mastnú špinu v rúre bez použitia agresívnych chemikálií. Potrebujeme: Asi 1 polievková lyžica bežného saponátu na umývanie riadu 2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej 2 polievkové lyžice jedlej sódy bikarbóny Drsná hubka na umývanie riadu Voda Plech na pečenie Postup je jednoduchý, ale zapotíte sa: Plech na pečenie naplníme až po okraj vodou, najlepšie vriacou. Pridáme lyžicu bežného saponátu, ktorý používate na umývanie riadu. Plech dáme do rúry, ktorú zapneme na 50 °C a necháme “piecť” asi 50 minúť. Saponátová voda sa pomaličky v rúre odparuje. Táto zmeska urobí najťažšiu prácu za nás. Mastná špina zo stien rúry mierne povolí. Po 50tich minútach rúru vypneme. Počkáme, kým trošku ochladne, aspoň do tej miery, aby sme do nej vedeli strčiť ruku bez ujmy na zdraví 😀 Zmiešame si 2 lyžice kyseliny citrónovej a 2 lyžice sódy s troškou vody. Vznikne peniaca zmes, ktorou vydrhneme rúru. Nečakajte, že to pôjde jedným šmahom ako v reklame, trošku sa zapotíte. Výsledok testu vidíte na fotkách. Rúra je čistá, nedoškriabaná a dokonca aj voňavá. Piekla som v nej kura a ani po pečení v nej neostali pachy. Ľutujem, že som rúru neodfotila pred čistením, ale verte, že […]
Čo nám výrobcovia taja o čistiacich prostriedkoch
Veľké chemické korporácie taja nepekné tajomstvá o čistiacich prostriedkoch. Prečítajte si o nich, skôr ako sa pustíte do upratovania. 1. Presné zloženie je utajovaná informácia Asi 70 % ľudí verí, že veľké korporácie sú nútené prezradiť všetky chemické ingrediencie, ktoré ich výrobky obsahujú. Bohužiaľ toto je na míľe vzdialené od reality. Od výrobcov sa vyžaduje uvedenie iba aktívnych dezinfektných látok (technicky sú to pesticídy), alebo rizikových látok, ktoré môžu spôsobiť explóziu alebo požiar. Povinnosť uvádzať látky, ktoré môžu spôsobovať rakovinu, alebo iné choroby nemajú! 2. Etikety môžu zavádzať (a väčšinou to tak aj robia) Ako kupujúci máme túžbu kupovať si zdravotne nezávadné produkty. A práve túžbu využívajú výrobcovia na to, aby marketingovými ťahmi a správne zvolenými slovami vyvolali pocit, že ich produkty sú lepšie, zdravšie, ekologickejšie. Tieto ich vyhlásenia nie sú nikým nezávisle overené ani vládou regulované. Tip: Na stránke www.greenerchoices.org/eco-labels/ si môžete overiť čo v skutočnosti znamená tá ktorá eko-nálepka označujúca produkt, ktorý používate denne vo svojej domácnosti. Pozrime sa podrobnejšie na výroky, ktoré si môžete prečítať na etikete: NONTOXIC (netoxický) Očakávame, že produkt s touto nálepkou je bezpečný pre používateľa a pre životné prostredie. V skutočnosti neexistujú žiadne štandardy pre termín netoxický. A aby to nestačilo, nemáme organizáciu, ktorá […]
Pohánka
Pohánka je bezlepková plodina, ktorá je vhodná pre celiatikov, diabetikov a tiež pri bezmliečnej diéte, napríklad aj na prípravu tzv. pohánkového mlieka, ktoré slúži ako náhrada kravského mlieka pri alergii na bielkoviny kravského a laktózovej intolerancii.
Ekologickí pomocníci v domácnosti
Pri upratovaní v domácnosti používame množstvo chémie. Niektoré čistiace prostriedky pritom môžeme nahradiť prírodnými receptami, čo je ekologickejšie, zdraviu prospešnejšie a ako bonus aj lacnejšie. Inšpirujte sa jednoduchými pomocníkmi v domácnosti.
Ekologické a hravé vianočné ozdoby
Tieto Vianoce máme živý Vianočný stromček zasadený v kvetináči. Myslím, že mu veľmi svedčia ozdoby, ktoré som mu nachystala z použitých darčekových tašiek. Je to ekologické a dá sa pri tom vyhrať, trebárs aj s malými pomocníkmi – Vašimi detičkami. Potrebujeme: Použité darčekové tašky z pevného papiera. Medovníkové formičky. Hnedá ceruzka. Nožnice. Dierkovač. Tenkú mašľu. Tyčinkové lepidlo. Postup: 1. Na pevný papier z darčekovej tašky si obkreslíme medovníkovú formičku. Použila som tašku hnedej farby so zebrovitou textúrou. 2. Vystrihneme požadovaný tvar a hnedou ceruzkou zvýrazníme okraje. Je dobré ak okraje pekne vytieňujete, ozdôbka bude pôsobiť ako skutočný perníček. 3. Polku stromčeka potrieme tenkou vrstvou lepidla. 4. Z lesklej červenej darčekovej tašky som si pomocou dierkovačky pripravila malé krúžky, ktoré som nalepila na stromček. 5. Nakoniec stačí dierkovačkou urobil dierku na prevlečenie služky a ozdôbka je hotová. Podobne som vytvorila aj túto čižmičku. Vrchnú časť čižmičky som potrela lepidlom a potom jemne poprášila múkou. Dosiahla som tak krásny zasnežený efekt. Makadamiový oriešok zabalený v obväze. […]
Kvalitný zelený čaj si môžete dopriať aj v tehotenstve
Ako vášnivá čajíčkárka som v tehotenstve riešila otázky okolo pitia kávy a čaju. Priznám sa – piť alebo nepiť čaj v tehotenstve – bolo asi prvé, čo som hľadala na internete. Odoprieť si voňavú šálku čaju, by mi určite prinieslo veľa stresu, a ten som si v tehotenstve nemohla dovoliť. Niečo som však predsa zmenila. Dopila som posledné dávky sáčkových čajov, ktoré som popíjala v práci pre jednoduchosť ich prípravy (v mojom prípade lenivosť babrať sa so sitkom na sypaný čaj). Nie je nič lepšie ako dopriať si kvalitný čaj a teraz už viem, že to neubližuje môjmu dieťatku.
Citát
Pohladenie môžeme získať od druhých, predovšetkým by však každý mal vedieť pohladiť sám seba. Radkin Honzák, psychiater
Kvasená kapusta alebo domáci všeliek
Kto by ju nepoznal, minimálne v našich zemepisných šírkach. Často sa spomína najmä v súvislosti s jej vysokým obsahom vitamínov, najmä vitamínu C. Niektorí ju nazývajú aj “prírodným očkovaním” proti chrípke.
Chemikálie nie sú len v hračkách s nálepkou “Made in China”
Nezávislá nezisková organizácia “Ecology Center” testovala viac než 1500 populárnych detských hračiek na výskyt nebezpečných chemikálií. Zamerali sa na látky ako olovo, kadmium, arzén, PVC a ďalšie škodlivé chemikálie. Jedna z troch testovaných hračiek obsahovala strednú alebo vysokú hladinu chemikálií.